Ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi

IMG_3362

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje :P Poniżej przepis:

Co potrzeba:
1) 50 g drożdży + łyżka cukru

2) 1 jajko i 2 żółtka + 200 g cukru + szczypta soli
3) 100 g masła / margaryny + łyżka oleju
4) szklanka mleka
5) 500 g mąki

=========================

Przygotowanie:
1. drożdże ucieramy z cukrem
2. jajka ubijamy z cukrem i solą na kogel-mogel
3. masło rozpuszczamy z olejem i studzimy
4. mleko podgrzewamy
5. Wszystko dodajemy do przesianej mąki i mieszamy drewnianą łyżką

6. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-60 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy.

7. Przekładamy do formy i czekamy aż ponownie wyrośnie.

8. Jeśli chcemy ciasto z dodatkami (śliwki, jabłka, rabarbar… itp), to jest moment, by je ułożyć na wierzchu. Ponieważ w trakcie tej czynności ciasto opada, pozwalamy mu ponownie wyrosnąć przed pieczeniem.

9. Pieczemy 45 minut w ok. 190 stopniach C.

! Uwaga ! Dodatkowa wersja dla cierpliwych lub leniwych ;)
Tak przygotowane ciasto (punkt 6.) będzie lepkie i lejące. Możemy kilkukrotnie powtórzyć punkt 6. – co jakiś czas mieszać wyrośnięte ciasto nawet przez 8 godzin. Wówczas nasze drożdżowe zmieni konsystencję – będzie można je łatwo podzielić, formować a nawet wałkować. W ten sposób możemy zrobić warkocz drożdżowy albo małe drożdżówki nadziane masą makową, lub czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy.
(Tak właśnie zrobiłam dwukolorowy warkocz ze zdjęcia, mniam)

Smacznego!
Pobierz przepis

Ten wpis został opublikowany w kategorii Szafirek w kuchni i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *