Pączki

paczki_2016_02Tłusty Czwartek już jutro. W tym temacie przypomniał mi się stary przepis, który poznałam będąc jeszcze w szkole podstawowej… Zatem dziś wieczorem na stole zagościła patera pełna lekkich pączuszków, które niestety do jutrzejszego dnia raczej nie doczekają :)

Co nam potrzeba:

  • 1 serek waniliowy homogenizowany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag. cukru waniliowego
  • 2 kostki smalcu
  • dodatkowo – cukier puder do posypania

Mąkę, serek waniliowy, jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką, a następnie ugniatamy na aksamitne, sprężyste i gładkie ciasto bez grudek. Wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy kształty szklanką.
Smalec rozgrzewamy w niedużym garnku. Ciasto nabierze okrągłego kształtu po zetknięciu z gorącym tłuszczem. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są jeszcze na ciepło.

Smacznego!

paczki_2016_01

Ten wpis został opublikowany w kategorii Szafirek w kuchni i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *